cine a inventat manerul

Stiai ca manerul pentru usa este, de fapt, o inventie moderna?

Enigma inventatorului clanței ramane, chiar si astazi, neelucidata din lipsa documentelor aferente. De multe ori arheologii s-au intrebat si au fost intrebati cine a inventat clanța si care este originea acestui obiect atat de comun in zilele noastre.

Se pare ca oamenii nu au acordat o importanta deosebita acestei inventii revolutionare si nici numelui care este asociat cu aceasta: Osbourn Dorsey, motiv pentru care nu exista acte care sa ateste originea obiectului. 

Manerul pentru usa are o istorie foarte interesanta. Desi nu se poate stabili cu exactitate data la care a fost pus in utilizare, prima documentatie privitoare la inventarea manerului pentru usa dateaza inca din 1878.

Ce foloseau oamenii inainte de inventarea clanței?

Inainte ca manerul pentru usa sa fi fost inventat oamenii foloseau, de regula, lacate sau incuietori, care au fost inventate cu mult inaintea sistemului pentru deschiderea si inchiderea usii. Primele incuietori erau construite din lemn.

De multe ori oamenii alegeau sa isi pastreze bunurile si lucrurile de valoare in diverse cufare cu incuietori sau seifuri. Oamenii mai putini privilegiati nu aveau resursele financiare necesare achizitionarii unui lacat care, la acea vreme, era un obiect foarte costisitor.

Cine a inventat clanța?

cine a inventat clanta

Prima documentatie a inventarii unui mecanism conceput special pentru inchiderea si deschiderea usilor este localizata in Statele Unite, in jurul anului 1878, si este asociata cu numele lui Osburn Dorsey, despre care se cunosc foarte putine lucruri. Desi inventarea manerului ii este atribuita lui Osburn, informatiile necesare pentru a i se recunoaste acest merit sunt lacunare, viata lui ramanad, chiar si in momentul de fata, un mister.

cine a inventat manerul

Chiar daca cercetatorii au scos la iveala documente care contin schite ale dispozitivul, nu se poate sti cu certitudine daca Osburn este inventatorul de drept al manerului pentru usa.

 Tu te-ai intrebat vreodata cine a inventat clanța?