cum sa alegi usi de exterior

Usa de exterior este cartea de vizita a casei tale. Dincolo de utilitatea ei evidenta, usa de la intrare este un element de design care poate transforma decisiv aspectul fatadei oricarei constructii.

Cum sa alegi usi de exterior

Alegerile pe care le faci in materie de decoratiuni sunt o expresie a preferintelor tale si iti reflecta personalitatea. Insa atunci cand vine vorba de usi de exterior nu trebuie sa alegem numai tinand cont de aparente. Usile de exterior sunt o investitie pentru locuinta, asa ca trebuie sa luam in considerare, inainte de toate, aspectele privitoare la calitate si functionalitate.

Producatorii pun la dispozitie o gama variata de usi de exterior, iar optiunile de material, sisteme de securitate si design sunt numeroase. Iata 4 aspecte la care ar trebui sa te gandesti pentru a face alegerea corecta:

1. Designul

cum sa alegi usi de exterior

Usa de exterior trebuie sa armonizeze arhitectura cladirii si, in acelasi timp, designul ales sa fie pe gustul tau. Foarte importanta este si nuanta. Ea trebuie fie sa se incadreze discret in cromatica de ansamblu a fatadei, fie sa iasa in evidenta intr-un mod placut. De exemplu, daca fatada este pictata in nuante neutre, poti opta pentru o culoare indrazneata cum ar fi portocaliu, rosu etc. in special daca stilul arhitectural al casei tale este modern.

2. Marimea

Un alt aspect foarte important este marimea golului de usa. In functie de dimensiunea acestuia vei alege o usa standard sau dubla.

3. Materialul

Majoritatea usilor de exterior sunt realizate din lemn, fibra de sticla sau otel fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Decizia iti apartine, insa indicat este sa te informezi in amanunt inainte de a face achizitia:

  • Usi din lemn

Exista numeroase materiale mai putin costisitoare care imita aspectul lemnului. Cu toate acestea, daca vrei sa alegi calitatea, opteaza pentru usi din lemn si te vei bucura de toate beneficiile lor pe termen lung. Unul dintre avantajele cele mai convingatoare este acela ca usile din lemn intrunesc cele doua criterii esentiale: functionalitatea si estetica. In plus, usile din lemn pot fi vopsite, astfel ca, daca iti doresti sa faci o schimbare, nu este nevoie sa schimbi usa, ci este suficient s-o vopsesti intr-o nuanta diferita.

Lemnul este, insa, si un material cu o sensibilitate mare la umezeala. Dupa expunere indelungata, materialul se va deforma, iar aspectul natural placut va fi diminuat. Nici expunerea indelungata la lumina foarte puternica a soarelui nu este prielnica usilor din lemn. Ferite de acesti factori, ele au o durata de viata mult mai indelungata.

cum sa alegi usi de exterior

  • Usi din fibra de sticla

Usile din fibra de sticla pot fi achizitionate la preturi rezonabile, eforturile si costurile de intretinere fiind minime. Datorita durabilitatii lor sporite, ele sunt recomandate mai ales pentru constructiile situate in regiuni cu climatul dur.

cum sa alegi usi de exterior

  • Usi din otel

Usile din metal sunt necostisitoare si foarte rezistente. Chiar daca in timp pot aparea deteriorari, ele pot fi reparate cu usurinta. Pe de alta parte, ele nu confera o izolatie la fel de buna precum usile din lemn sau cele din fibra de sticla, metalul fiind conductor de caldura, si nu au o durata de viata la fel de mare.

cum sa alegi usi de exterior

4. Costurile

Atunci cand faci o achizitie pentru locuinta sunt doua costuri care ar trebui sa te preocupe: costul de achizitie si eventuale costuri care pot aparea in timp, cum ar fi cele de intretinere necesare pentru a mentine functionalitatea usii si a-i prelungi durata de viata. Acestea pot fi stabilite in functie de materialul ales pentru usa de exterior.

Sursa: 

bobvila.com