cum sa alegi usor culorile

Culorile ne influenteaza reactiile fata de un loc sau un obiect in proportie de 60%. Efectele lor sunt subtile, dar semnificative, atat fizic cat si psihologic. Oriunde mergem, raspundem la stimulii cromatici. Din acest motiv, paleta pentru care optam in caminul nostru, trebuie aleasa cu multa grija.

Cum sa alegi usor culorile de vopsea pentru interior

Inainte de a selecta o culoare pentru o incapere, decide ce vrei sa-ti transmita. Iti doresti sentimentul de liniste si relaxare in dormitor sau o stare de spirit generala intima si dramatica? Culorile blandeneutre creeaza, de regula, sentimentul de calm, pe cand culorile tari dau o alura dramatica.

Iti doresti o atmosfera vesela in camera de zi sau formala si tacuta? Culorile calde, contrastante si deschise, dau un plus de lumina si stimuleaza interactiunea intr-o incapere. Pe de alta parte, culorile reci, nuantele de albastru si verde, de exemplu, pot crea o ambianta formala.

In continuare, acorda atentie iluminarii. Cu alte cuvinte, este bine sa stii felul in care lumina poate influenta culorile:

  • lumina naturala pune in evidenta cel mai bine culoarea asa cum este ea;
  • lumina incandescenta accentueaza tonurile calde si nuantele de galben;
  • lumina fluorescenta asterne nuante de albastru peste culori;

Astfel, o culoare puternica ar putea parea coplesitor de luminoasa atunci cand este aplicata pe peretii aflati alaturi de o fereastra mare. Efectul va fi mult mai placut atunci cand o culoare puternica este folosita pentru accent, pe un singur perete. Conditia principala este ca peretele ales sa nu se afle sub actiunea directa a luminii naturale.

cum sa alegi usor culorile

Daca iti doresti sa transformi o incapere intr-un spatiu activ, opteaza pentru culorile intense, care au un grad de luminozitate mare, precum rosu sau portocaliu.

Pe de alta parte, chiar daca vrei sa pictezi o incapere in culori deschise, alege nuante mai saturate (in care predomina intr-o msaura mai mare culoarea de baza) de alburiu sau pasteluri.

cum sa alegi usor culorile

cum sa alegi usor culorile

Orice culoare ai alege, este recomandat s-o testezi aplicand-o pe o portiune de perete pentru a te convinge daca alegerea facuta este satisfacatoare.

Un truc la indemana pe care il poti folosi pentru a anima orice incapere prin culoare si textura este utilizarea finisajelor decorative.

cum sa alegi usor culorile

cum sa alegi usor culorile

cum sa alegi usor culorile

cum sa alegi usor culorile

cum sa alegi usor culorile

Daca o incapere intr-o singura culoare ti se pare banala, poti diversifica folosind variatii indraznete sau subtile de finisaje decorative. Poti alege mai multe nuante apropriate ale unei culori sau o singura culoare, in mai multe finisaje decorative.

Cum sa alegi usor culorile de vopsea pentru un efect linistitor

Daca iti redecorezi dormitorul si iti doresti sa obtii o ambianta care sa-ti insufle liniste si pace, o abordare monocromatica este cea mai potrivita. Acest lucru presupune sa alegi mai multe nuante apropiate ale aceleiasi culori.

De asemenea, accesoriile din locuinta pot fi si ele in nuante apropiate cu nuantele predominante ale peretilor.

Culori precum bleu, mov deschis, roz pal sau galben sunt alegeri nemaipomenite pentru a crea o atmosfera romantica si tihnita.

cum sa alegi usor culorile

Pentru a obtine efectul de calm, indiferent de incapere, este sugerat sa alegi nuante deschise de culori calde sau reci.

Cum sa alegi usor culorile de vopsea pentru un aspect elegant

Culorile neutre confera eleganta oricarei incaperi, iar aici nu trebuie sa ne ruzam la nuante de bej. Exista numeroase alte culori catre care te poti indrepta.

cum sa alegi usor culorile

Poti alege, de exemplu, nuante delicate de migdala si diferite alte tonuri de maro in cantitati mai mici. De asemenea, deoarece nuantele neutre sunt foarte permisive si usor de asociat, poti oricand sa transformi aspectul unei incaperi cu lucruri simple cum ar fi accesorii decorative (o perna viu colorata, lambriuri etc)

Cum sa alegi usor culorile de vopsea pentru un aspect vibrant

Daca te atrag mai mult designurile pline de viata, poti obtine un astfel de aspect folosind palete cromatice care sa contina nuante de portocaliu si auriu sau rosu si mov.

cum sa alegi usor culorile