Poate ca iti doresti sa scoti tocul si rama usii vechi pentru a le inlocui cu unele noi si moderne, sau poate ca iti doresti sa renunti complet la usa… Oricare ar fi motivul pentru eliminarea tocului si ramei usii, in general este relativ simplu sa o faci, cu cateva sfaturi si instrumente la indemana daca nu esti la prima lucrare pe cont propriu prin casa.

Primul pas al manoperei va fi indepartarea usii.

Tine cont ca tocul usii poate avea diverse variatii si particularitati, astfel ca daca ai vreun dubiu sau o nelamurire cu privire la indepartarea vreuneia dintre parti cel mai bine ar fi sa consulti producatorul sau un constructor profesionist.

Pasul 1.Taie in jurul ramei

Procedura ideala implica scoaterea ramei si a oricarui alt obiect decorativ inainte. Utilizeaza un cutit de utilitate sau un cutit ascutit pentru chit, pentru a taia in jurul marginii ramei, pe ambele parti, ceea ce inseamna marginea care vine in contact cu peretele si marginea care vine in contact cu tocul.

In acest fel vei desprinde si orice urma de silicon, vopsea, tapet sau alte solutii folosite pentru lipire, astfel incat rama sa nu produca niciun fel de deteriorare cand este desprinsa. Va trebui sa te asiguri ca se desprinde complet prin taiere.

Pasul 2. Scoate rama

Foloseste-te de un ciocan pentru a introduce usor o dalta sau un instrument similar intre perete si rama, sau intre rama si restul tocului, pana cand se creeaza suficient spatiu incat sa poti introduce o parghie.

Daca vrei sa protejezi peretele sau tocul de o eventuala deteriorare, foloseste o bosa sau un card gros pe care sa tii parghia. Indeparteaza cu atentie rama de pe perete, cate putin, slabind-o in diferite puncte pana cand poate fi detasata. Daca vrei sa refolosesti rama sau orice alta parte a tocului, ar fi bine sa pui cate o eticheta pe fiecare piesa, pentru a-ti aminti unde trebuie asezata.

Pasul 3. Indeparteaza solutia de etansare si cuiele vechi

Foloseste o racleta pentru a netezi suprafata pe care a fost fixata rama, indepartand orice urma de silicon sau de adeziv. Acest pas va oferi o suprafata mai fina, pe care poate fi reaplicata apoi orice rama sau ornament. De asemenea, scoate toate cuiele ramase.

Pasul 4. Scoate tocul

Odata ce rama este scoasa, poti folosi aceeasi tehnica pentru a elimina tocul. Vei avea nevoie sa vezi daca opritorul de usa este o piesa separata sau daca este o parte a tocului. Taie in jurul marginilor pentru a elimina vopseaua sau orice material de etansare.

Scoate toate cuiele, apoi cu ajutorul unei parghii scoate toate bucatile de toc, exact in acelasi mod in care ai procedat si la rama. Daca tocul are prag, acesta ar trebui sa fie ultimul pe care il scoti. In general pragul este fixat cu un produs asemanator cu siliconul, pentru etansare, mai degraba decat in cuie sau in suruburi, insa e posibil sa il scoti in acelasi mod ca pe restul partilor tocului si ramei.

Daca ai un fierastrau electric sau un fierastrau cu lame adecvate pentru taierea metalului, poti taia intre perete si toc pentru a elimina orice cui sau surub, iar acest lucru iti va permite sa indepartezi cadrul fara a fi nevoie sa scoti cu parghia bucata cu bucata din toc.

Pasul 5. Fa ordine in jur

Indeparteaza toate cuiele sau suruburile ramase, iar daca sunt blocate taie-le. Cu aceeasi racleta cu care ai curatat la pasul indepartarii ramei, curata si in locul tocului, pentru a te asigura ca nu ramane nicio urma de chit sau de silicon, sau orice alt material de etansare si slefuieste usor suprafata.

In acest moment ai in fata un gol de usa curat, gata pentru montarea unui nou toc sau a unui ansamblu complet usa – toc.