Lemn stratificat – Principalele avantaje

lemn stratificatFolosirea lemnului stratificat in detrimentul dulapului din lemn masiv, la confectionarea usilor si a tamplariei din lemn este relativ noua la noi in tara, aparand practic o data cu patrunderea progresului tehnologic occidental si oferind beneficiarilor avantaje semnificative printr-o mai mare eficienta si o rezistenta sporita a usilor si ferestrelor la diferentele de temperatura si umiditate.

Ce presupune concret acest tip de tehnologie bazata pe lemn stratificat?

Toate produsele de tamplarie, atat usile cat si ferestrele sunt confectionate din elemente care, prin imbinare, formeaza produsul finit. Usile sunt formate din elemente longitudinale (numite lonjeroane) si transversale (numite curmezise). Acestea, impreuna cu tocul, formeaza structura de rezistenta a usii si inglobeaza tablii sau grile, in functie de modelul dorit. Prin stratificarea acestor elemente de rezistenta se armeaza practic structura usii. De cele mai multe ori, stratul din mijloc se executa din bucati de lemn imbinate in dinti, presate si asezate contra fibra pentru a sporii rezistenta la torsionare a lonjeroanelor, aceasta fiind cea mai frecventa manifestare atunci cand usile sunt expuse la umiditate excesiva pe timp indelungat. Straturile exterioare sunt din material de cea mai buna calitate si se aplica prin presare cu aditivi speciali pentru imbinare.

Spre deosebire de aceasta tehnica, usile confectionate din dulap masiv, nestratificat, atunci cand sunt montate in case nou construite sau renovate, sunt expuse, de cele mai multe ori, la umiditate sporita din cauza unei ventilari reduse a interioarelor. Aceasta umiditate nu face altceva decat sa reactiveze fibra lemnului, lemn care, de cele mai multe ori, a fost debitat dintr-un bustean crescut in rasucire (lucru foarte normal de altfel), iar aceasta tendinta de rasucire duce la torsionarea frizurilor si vom observa cum unul sau mai multe colturi ale usii se departeaza de toc, stricand usa iremediabil.

Articol scris de George Tanase

Daca doriti sa preluati acest articol va rugam sa respectati acest regulament!