Pietrele de gradina imi amintesc de vechile curti traditional-romanesti. Nu spun ca nu sunt si pe la altii, poate mai frumoase si mai „slefuite”, dar pietrele din prispa bunicii aveau acel aer autentic, de piatra cioplita cu dalta, cu multa rabdare si straduinta.

Mai tarziu, cand am decoperit centrul vechi al Bucurestiului, am inteles ca piatra folosita ca pavaj poate avea si un aer mai aristocratic, iar mult mai tarziu am auzit ca exista gradini in Japonia, Thailanda si alte tari din indepartata Asie unde aceste pietre sunt o adevarata atractie.

Nu stiu cati dintre voi se mai gandesc la piatra ca la o optiune rentabila pentru pavarea curtii, dar cred ca multitudinea de variante pe care ne-o ofera acum piata de specialitate s-ar putea sa va convinga.

pietre-de-gradina-1

Pietre de gradina rotunde

Cele mai folosite si cele mai rezistente pietre, iar dupa parerea mea si cele mai frumoase, sunt pietrele rotunde. Le poti folosi fie pentru pavarea intregii curti, fie doar pentru inconjurarea aleii. In orice caz, o optiune care contrasteaza cu spatiul citadin aglomerat si care ne aminteste de linistea marii.

pietre-de-gradina

Pietre de gradina neslefuite

In cazul in care ai o gradina mare, care iti permite sa plantezi tot felul de arbusti, flori si alte obiecte decorative, atunci ia in considerare pietrele obisnuite, care nu au neaparat o forma si o dimensiune egale. In timp se vor „scufunda” in sol si vei obtine o alee de toata frumusetea.

pietre-de-gradina-2

Placi mari, taiate + mixuri

Cea mai intalnita varianta, in special pentru terase si alte locatii destinate publicului larg, dar pentru gradinile private, este aceasta a folosirii placilor mari din piatra. Ai optiunea de a alege aceeasi dimneisiune sau dimensiuni diferite, in functie de preferinte si simetria pe care vrei sa o obtii. Si aici poti face combinatii: pietre mici si rotunde care sa inconjoare placile, iarba intre placi, poti construi scari, etc.

Si nu in ultimul rand, nu uita ca poti sa construiesti inclusiv mici statuete din pietre sau forme care sa aduca mai multa viata gradinii tale.

pietre-de-gradina-3

Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe facebook!

Sursa imagini: 1, 2, 3, 4