amenajare pentru dormitoare mici

In cazul spatiilor mici este nevoie de un efort suplimentar atunci cand vine vorba de amenajare, astfel incat fiecare centimetru sa fie valorificat cum se cuvine, iar tu sa te poti bucura de confort, in ciuda acestui inconvenient. Solutiile de design sunt cate-n luna si-n stele, dar este important sa le aplici pe cele mai avantajoase dintre ele.

5 Sfaturi de amenajare pentru dormitoare mici

Desi la prima vedere amenajarea unui incaperi mici poate parea dificila, nu te lasa descurajat! Unul dintre avantajele spatiilor mici este ca le poti personaliza foarte usor, iar amenajarea lor este mai putin costisitoare.  Inainte de a intra in detalii , iata 3 reguli generale de luat in calcul in amenajarea unui dormitor mic:

  • Este recomandata folosirea culorilor deschise, atat pentru pictarea peretilor, cat si pentru mobilier.
  • Foloseste cel mai vechi, dar eficient, truc de amenajare pentru spatiile mici: oglinda amplasata strategic, astfel incat sa reflecte lumina!
  • Nu alege un pat dublu: desi foarte confortabil, ocupa spatiu pretios pe care ai putea sa-l utilizezi in alte scopuri.

Compromisurile sunt necesare in amenajarea unui dormitor mic, dar acest lucru nu presupune renuntarea la confort sau elegenta. Iata ce trucuri si sfaturi de amenajare pentru dormitoare mici ne ofera designerii:

1. Detalii alese cu grija

amenajare pentru dormitoare mici
Nu este un secret faptul ca detaliile fac diferenta. In cazul incaperilor mici, ele sunt cu atat mai importante si necesita o atentie cu atat mai mare. Mobilierul trebuie ales, inainte de toate, pentru functionalitate. Incearca sa eviti piesele din mobilier foarte masive si opteaza pentru cele de dimensiuni mici. Un truc nemaipomenit, pe care multi designeri il recomanda, este alegerea unei masute de sticla, care intruneste cele doua aspecte esentiale: estetica si functionalitate. Transparenta sticlei nu va incarca spatiul inutil si in acelasi timp vei avea un loc pentru depozitarea obiectelor mici.

2. Foloseste fiecare centimetru!

amenajare pentru dormitoare mici

In cazul dormitoarelor de dimensiuni mici, nu ne permitem luxul de a omite spatiu. Trebuie sa avem o perspectiva de ansamblu foarte bine conturata si sa gandim de fiecare data in termeni practici. Spatiul de sub pat este unul pe care cei mai multi il omit in amenajarea unui dormitor. Este ideal pentru depozitare. Indiferent ca patul nu este dotat cu un spatiu special incorporat in acest sens, poti folosi diferite cutii sau cosulete pentru depozitarea obiectelor carora nu le gasesti un loc.

3. Lumina

amenajare pentru dormitoare mici

Un alt aspect important in cazul dormitoarelor mici sunt sursele de lumina naturala sau artificiala. Ambele necesita la fel de multa atentie si ar trebuie sa fie nelipsite. Inainte de toate, asigura-te ca lumina naturala poate patrunde nestingherita in incapere, apoi concentreaza-te asupra instalatiilor secundare de iluminat. Este indicat sa le amplasezi in diferite colturi ale dormitorului. Astfel vei diminua senzatia de spatiu mic.

4. Paleta cromatica restransa

amenajare pentru dormitoare mici

Pentru a crea iluzia de spatiu mai mare, foloseste o paleta cromatica restransa. Daca vei folosi aceleasi nuante pentru pereti, mobilier, precum si alte accesorii, cum ar fi lenjeria de pat, incaperea va parea mai mare, liniile dintre elemente fiind estompate. Daca iti doresti sa integrezi o pata de culoare pentru ca dormitorul sa nu para prea monoton cromatic, rezuma-te la detalii cat mai subtile, cum sunt obiectele decorative.

5. Creeaza un punct focal

amenajare pentru dormitoare mici

Punctul focal este unul dintre elementele de design pe care ar trebui sa-l ai in orice incapere din casa ta. Un spatiu prielnic pentru amplasarea lui este chiar deasupra patului, daca vorbim despre dormitor, asa cum poti vedea in imaginea de mai sus.

Sursa:

hgtv.com