Te-ai intrebat vreodata care este povestea din spatele usii rotative? Ei bine, eu da! Asa… din ingenua curiozitate! Asadar, am aflat ca usa rotativa a fost inventata in 1888 de Theophilus van Kannel, din Philadelphia. Motivatia care a stat in spatele acestui proiect arhitectural inovativ este cel putin amuzanta. Se zice ca Kannel dispretuia cavalerismele. Nimic nu i se parea mai stanjenitor decat sa incerce sa intre sau sa paraseasca o cladire dar sa se ciocneasca de prea politicoasele si caraghioasele „Haideti, va rog!” si „Ba nu, insist, dupa dumneavoastra!”. Dar mai presus de orice, Kannel detesta sa deschida usa pentru doamne si domnisoare, asa cum o cerea si inca o cere eticheta. Daca Kannel era un mizantrop, un misogin sau pur si simplu suferea de anxietate sociala, nu vom sti. Cert este ca prin mostenirea pe care ne-a lasat-o, s-a ispravit de orice pacate, cu toate ca proiectul este rezultatul unor ratiuni subiective si foarte personale.

Usa rotativa si adevarata ei utilitate

Desi Kannel a vazut in usa rotativa o evadare din conventiile sociale, din punctul lui de vedere, detestabile, inventia are, din fericire, o cu totul alta utilitate. Prima usa rotativa a fost montata in 1899 la un restaurant din Time Square. S-a dovenit ca o astfel de usa este solutia ideala pentru a impiedica patrunderea prafului, a zapezii, ploii, precum si a zgomotului in cladiri. Mai mult decat atat, usa rotativa reduce consumul de energie, ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in interiorul cladirii si permite traficul mai multor persoane simultan.

usa rotativa

Problema cu aceste usi minunate este ca oamenii par sa le… evite sau cel putin asa demonstra un studiu intreprins la Institutul de Tehnologie din Massachusettss in 2006. Iar realitatea corespunde. Cele care nu sunt automate sunt greu de impins, iar unele dintre ele sunt automate, dar foarte inguste si deci, incomode. Cele care sunt si incapatoare si automate, pot da nastere unor situatii sociale stanjenitoare, adica exact ceea ce a incercat Kannel sa evite prin inventarea lor. Mi se pare mie sau aceste usi rotative nu sunt decat un… cerc vicios? S-ar parea ca da, si cu toate acestea, utilitatea lor nu poate fi negata.