Usi de baie – multe optiuni, putine viabile

Alegerea unei usi de baie poate fi mai dificila decat ne inchipuim atunci cand ne aventuram in procesul de reamenanjare a baii. Dincolo de aspect, exista o sumedenie de factori de care trebuie sa tinem cont daca vrem ca investitia sa fie una durabila si multumitoare.

Primul aspect pe care trebuie sa il consideram este, desigur, materialul respectivei usi de baie ce va petrece ani buni in casa noastra, iar optiunile sunt, in principal,  2 – termopan si lemn. In ciuda asteptarilor, alegerea nu va fi usoara: trebuie sa tii cont de aspectul usii, de rezistenta acesteia, de factorii care pot actiona asupra materialului, degradandu-l in timp.

Termopanul este, desigur, mai putin placut ochiului decat un lemn natural, masiv, insa mai rezistent la umiditatea crescuta si schimbarile bruste de temperatura din baie. Ei bine, acest lucru este partial adevarat, intrucat o usa de baie din lemn poate fi la fel de imuna acestor factori DACA este construita corespunzator, adica impregnata cu mai multe straturi de protectie de bait, grund si lac. Din acest motiv, este esential sa alegi cu atentie un producator de usi, intrucat dincolo de aspect, se afla multe tehnici care determina durata de viata a unei usi mai mult sau mai putin costisitoare. Afla mai multe aici.

Acum ca ne-am lamurit ca putem avea si aspect placut si rezistenta atunci cand vine vorba despre usi de baie, sa vedem si alte aspecte la care trebuie sa ne gandim inainte de a face o astfel de achizitie importanta.

Usi de baie – cu sau fara geam?

Pentru o locuinta, o usa de baie cu geam este mai frumoasa si mai practica (permite musaficilor sa localizeze usor incaperea cu pricina), insa geamul nu este bine sa fie cat marimea usii, pentru a nu se distinge siluetele din interiorul incaperii. Din punct de vedere estetic, alegerea potrivita este o usa cu 2/3 geam, dar asigura-te ca geamul este unul mat, acre sa nu incomodeze persoana care foloseste baie.

Poti opta si pentru o varianta mai fina, o usa de baie cu geam longitudinal, cum ar fi aceasta:

Alte aspecte esentiale:

– Decide directia de deschidere a usii: in exterior sau in interirul baii. Daca baia este una spatioasa, iar deschiderea usii in interior nu loveste vreun obiect de mobilier de baie, poti alege acesata varianta. Daca, pe de alta parte,  vrei sa economisesti spatiu in baie, iar vasul de WC, chiuveta, dulapul sau oglinda sunt situate chiar la intrare in incapere, e bine sa optezi pentru deschiderea in exterior. Ia masuratori atente inainte de a comanda si de a monta usa!

– Alege un design de usa care sa se potriveasca cu celelalte usi din casa, in special cu usa de la dormitor.

– Daca optezi pentru o incuietoare la baie, alege una care poate fi usor deschisa din exterior, in cazul in care o persoana din interior are nevoie de ajutor si nu iti doresti spargerea usii.
– Alege usi de baie care sa nu prezinte emisii toxice (ca de exemplu MDF, HDF, DSP), care iti pot periclita sanatatea!

Arunca o privire si peste gama noastra de modele de usi de baie. Spor la renovare!