In Roma Antica, pe data de 1 iunie, cetatenii faimosului imperiu o cinsteau pe una dintre zeitele caminului si a… usilor. Carnea era, pe langa zeita pragurilor si a intrarilor in case, si zeita inimii si a altor organe. Stim deja ca romanii aveau zei pentru aproape orice obiect banal, dar usa reprezenta inca de atunci un simbol important, al intrarilor si al protectiei, de aici si asocierea cu organului inimii.

Alte popoare, de-a lungul timpului, au pictat diferite mesaje pe usi, le-au sculptat si le-au impodobit tocmai pentru a primi protectie din partea zeilor sau pentru a da de stire vizitatorilor despre insemnatatea locuitei careia urmau sa-i treaca pragul. Multe dintre aceste obiceiuri s-au pastrat. Semnificatiile lor mistice sa spunem ca au disparut in mare masura, dar lumea a continuat sa foloseasca practica pictarii usilor exterioare din lemn tocmai pentru a le spune, intr-o modalitate indirecta, „Bine ati venit!” oaspetilor.

Exista astfel de usi exterioare din lemn in intreaga lume, pentru fiecare dintre ele coloritul local fiind destul de vizibil. Haideti sa facem un tur 🙂

Mesaje, zambete si usi exterioare din lemn din intreaga lume

Sesimbra, Portugalia

usi-exterioare-din-lemn

Madeira, Portugalia

usi-exterioare-din-lemn-1

Jaipur, India

usi-exterioare-din-lemn-2

Rabat, Maroc

usi-exterioare-din-lemn-3Copenhaga, Danemarca

usi-exterioare-din-lemn-4

Bali, Indonezia

usi-exterioare-din-lemn-5

Madeira, Portugalia

usi-exterioare-din-lemn-6

Paris, Franta

usi-exterioare-din-lemn-7Pollença, Spania

 

usi-exterioare-din-lemn-9

Valloria, Italia

usi-exterioare-din-lemn-10

 

 

Sursa imagini