Oricine a vizitat macar o data Dublin-ul, a ramas cu siguranta fascinat de usile colorate, dar alese cu mult bun gust, care impanzesc orasul. Nici nu s-ar fi nimerit ceva mai potrivit pentru stilul gregorian al cladirilor orasului, iar irlandezii sunt oricum cunoscuti pentru jovialitatea, optimismul si seninatatea lor. As spune chiar ca aceste usi sunt o invitatie directa care taramul imaginaitiei…

usi-irlandeze-4

Cele mai cunoscute legende despre usile irlandezilor

O legenda urbana spune ca faimosii scriitori George More si Oliver St. John Gogarty, adeptii infocati ai „paharului”, atunci cand paraseau localuri frecventate, la mijlocul noptii, se confruntau cu imposibilitatea de a-si recunoaste propria locuinta. Asa ca nimenreu intotdeuna in casa altcuiva. In cele din urma, unul dintre cei doi, exasperat de confuziile repetate, si-a vopsit usa in culoarea verde. Celelalt nu s-a lasat mai prejos si a ales culoarea rosie.

O alta legenda spune ca atunci cand regina Victoria a Marii Britanii a decedat, poporul irlandez, in semn de bucurie, a decis sa celebreze momentul picatand usile in toate culorile curcubeului.

Cea mai populara versiune insa, sugereaza ca aceste culori minunate ale usilor irlandeze sunt rezultatul eforturilor femeilor irlandeze de a-si aduce sotii acasa. Se stie deja ca barbatii irlandezi sunt faimosi pentru pasiunea lor pentru alcool (sau cel putin asa se spune), iar aceasta patima ii determina sa nu ajunga niciodata la ei acasa. Pentru a evita situatiile jenante, sotiile irlandezilor au colorat usile caselor in culori distincte pentru ca acestia sa-si recunoasca mai usor locuinta.

Ce-i drept, toate legendele sunt la fel de interesante, iar daca ii intrebi pe localnici, s-ar putea sa primesti raspunsuri diferite.

usi-irlandeze

Ca sa intri in atmosfera tipic irlandeza, iti recomand sa „bantui”, daca ai ragazul, si strazile orasului Dublin. Arhitectura de aici se deosebeste de cea a altor orase europene prin lipsa de finete. Nimic nu este perfect slefuit aici. Cele mai multe cladiri par inca in stadiul de constructie, peretii exteriori fiind din caramida sau boltari netencuiti. Tocmai de aceea usile irlandeze sunt atat de cunoscute. Acestea lumineaza gri-ul orasului, nu numai prin culoare, dar si prin incuietorile, butonii si manerele originale.

Revenind insa la culori, cele mai multe usi sunt vopsite in nuante opace, puternice, peste care este aplicat un strat de luciu. Culorile pastelate apar destul de rar in peisaj, cele mai multe fiind rosii, verzi, albastre sau galbene.

De ce au devenit atat de cunoscute aceste tipuri de usi?

Usile irlandeze au devenit cunoscute inca din 1970, cand americanii au inceput sa celebreze sarbatoarea Sfantului Patrick. Un poster atarnat in fata unei agentii de turism de pe Fifth Avenue, New York, a atras atentia trecatorilor. Acestia au ramas fascinati de culorilor usilor ilustrate in poster, iar de atunci acestea au devenit un simbol irlandez cunoscut in intreaga lume.

 Sursa imagini: 1, 2, 3, 4, 5