Un simplu element dintr-o casa poate sa faca diferenta intre o casa primitoare si o casa rece. In aceasta categorie de “elemente”, intra: parchetul, covoarele, zugraveala sau tapetul, decoratiunile interioare, arhitectura in sine a casei, forma si dimensiunile ferestrelor, perdelele, si nu in ultimul rand, usile.

Usi din lemn sau din materiale prefabricate?

Usile reprezinta o investitie serioasa intr-o casa, si nu neaparat din punctul de vedere al costului, pentru ca exista destule usi ieftine, ci din perspectiva faptului ca ele pot realmente transforma un spatiu rece si neprimitor intr-o casa ce respira prietenie si iubire. Totul, printr-o culoare placuta, un mod atractiv si materiale de calitate.

Se pune acum intrebarea ce fel de usi sa alegem, dat fiind faptul ca exista atatea modele si tipuri. In primul rand, usa trebuie sa incapa in golul unde avem nevoie. Nicio usa, oricat ar fi de frumoasa sau ieftina, nu isi va dovedi utilitatea daca nu are dimensiunile potrivite. De aceea, recomandarea este sa se apeleze la o firma specializata in fabricarea, distributia si montajul usilor, pentru ca profesionistii de acolo stiu sa abordeze orice intrebare legata de usi.

Usile sunt, dupa spatiul unde se folosesc: usi de exterior si usi de interior. Usile de exterior sunt in genere metalice sau o combinatie de materiale, iar cele din interior sunt, de obicei, din lemn sau de termopan. Iar usile din lemn cele mai intalnite in apartamente si case sunt din lemn masiv sau din prefabricate.

Ambele vin cu avantaje si dezavantaje, de aceea decizia alegerii unui tip de usa trebuie sa fie bine argumentata, mai ales ca usile nu se schimba foarte des, o usa fiind o investitie pe foarte multi ani. Si, desi comertul online este in continua crestere si ati putea cumpara usi si din magazine online, este bine sa achizitionati o usa numai dupa ce o vedeti efectiv intr-un showroom.

Iar pentru a fi siguri ca dati banii pe ceva ce o sa va placa si la un an, doi dupa achizitie, luati in calcul urmatoarele sfaturi de la specialistii in usi. Usile se pot comporta diferit atunci cand le inchidem sau deschidem, pot sa ofere o bariera termica si fonica mai buna sau mai putin buna, pot sa puna o presiune mai mica sau mai mare asupra taierilor de copaci, etc, asadar luati o hotarare in privinta unei usi sau a alteia numai dupa ce treceti prin toate criteriile stabilite mai jos.

Sfaturi de la specialisti in alegerea usilor

Materiale

Usile din lemn masiv sunt, asa cum le spune denumirea, realizate dintr-o bucata intreaga de lemn. Stejarul este foarte folosit la fabricarea acestui tip de usi. Usile din materiale prefabricate sunt facute din placi din lemn, de obicei un lemn mai ieftin decat stejarul, si care prezinta la exterior un strat de furnir pentru un aspect placut. De mentionat ca si usile din lemn masiv pot fi slefuite la exterior, din acelasi motiv al crearii unui aspect placut.

Greutatea

Usile din lemn masiv sunt grele, spre deosebire de usile din materiale prefabricate care sunt usor de transportat si de montat. Cu toate acestea, exista usi din prefabricate care contin in centrul lor straturi de lemn dur pentru a conferi o buna performanta a usii in ce priveste transferul de caldura; aceste usi sunt considerabil mai grele decat usile realizate in intregime din placaje.

Bariera termica si fonica

Cand vorbim despre o usa exterioara, acest aspect al barierei termice si fonice pe care ea o ofera este extrem de important. Pentru mentinerea caldurii in interior si reducerea nivelului de zgomot din afara, este necesar ca usa sa fie facuta bine si, de asemenea, montata cum trebuie. Usile din lemn masiv ofera o protectie buna impotriva frigului si a zgomotelor, insa si usile din prefabricate sunt foarte sus la acest capitol.

Pentru a fi siguri ca usa nu va mucegai pe interior sau ca va fi montata bine si nu va permite ca, in timp, marginile tocului sau chiar ale ei sa se deterioreze rapid, recomandarea este sa apelati intotdeauna la o companie recunoscuta pentru calitatea usilor produse si la o firma care sa v-o monteze.

Aspectul exterior

Usile din lemn masiv arata bine oricum ai privi. Ele pot fi chiar si neslefuite, si tot imprima spatiului unde sunt folosite, o valoare in plus. Usile din prefabricate pot, de asemenea, sa arate bine, insa trebuie bine privite inainte de a le cumpara. Este bine chiar si sa treceti cu mana pe suprafata usii pentru a simti daca nu cumva exista goluri de aer intre usa si materialul lipit la exteriorul usii.

Costul

Usile din lemn masiv sunt mai scumpe decat usile din materiale prefabricate, desi pentru a realiza o usa din prefabricate, un producator munceste mai mult. De unde vine, asadar, aceasta diferenta de pret? Datorita lemnului folosit si cantitatii de lemn. Este greu sa gasesti o bucata intreaga de copac din care sa faci o usa, de aceea, usile din lemn masiv sunt mai scumpe.

Mediul inconjurator

Dupa cum este de asteptat, usile din prefabricate sunt alternativa “environmentally friendly”. Daca o usa din lemn masiv are nevoie poate de un copac intreg pentru a fi fabricata, o usa din prefabricate foloseste tot ceea ce ramane in urma procesului de fabricare a unei usi din lemn masiv: ramurele, crengute, noduri, orice bucatica de lemn care se poate utiliza, si, in plus, poate folosi bucati de lemn de la copaci diferiti.

Cu aceste informatii si cu intrebarile pregatite, vizitati un showroom unde sa vedeti cele mai noi usi si luati decizia de cumparare in conformitate cu dorintele si bugetul dumneavoastra. Si apelati intotdeauna la profesionisti pentru montajul usilor, ca si pentru rezolvarea diverselor situatii neprevazute, atunci cand acestea apar, daca apar.